Beginnende modelvlieger

Om te kunnen vliegen is er een zender en een ontvanger nodig om signalen te versturen. Een zender is daarbij een gecompliceerd stukje elektronica. De ontvanger bevind zich in de kist en stuurt de servo’s aan voor besturing van de kist.

De aankoop van een radiozender is bij het beginnen met deze hobby een belangrijke investering. Het is wel een investering waar je jaren plezier hebt, mits je de juiste keuze maakt in de aanschaf. Hierover kunnen onze leden en instructeurs je adviseren.

Zender

2,4 Ghz Zender

De meest recente en betrouwbaarste zenders zijn de 2,4 Ghz zenders. Deze zenden hun signalen op de 2,4 Ghz en koppelen met de ontvanger in je vliegtuig. Daardoor is er nagenoeg geen storing meer mogelijk tussen de zender en de kist. Tevens kunnen er op de 2,4 Ghz veel meer zenders tegelijk gebruikt worden.  Deze zenders hebben de 35 en de 40 MHz vervangen en daardoor zijn de zenders op de vorige frequenties niet meer te koop.

 

De 35 en 40 MHz zenders zijn nog zeker niet ongebruikelijk en zijn nog  te verkrijgen via de tweede hands markt en mogelijk zit deze zender ook bij aankoop van een tweede hands set.

Opties van de zender

Aantal kanalen:
Op alle zenders zijn minimaal al 6 kanalen aanwezig. Voor vliegen van een zwever is een minimum van 2 kanalen nodig, voor een motorvliegtuig ten minste 3 kanalen.  Toch is het aan te raden om als starter met 4 kanalen te beginnen om het leren vliegen te vergemakkelijken. Hiermee kun je meeste modellen besturen.
Basis of computer besturing:

Een basisbesturing bezit de meest elementaire instelmogelijkheden die nodig zijn om te kunnen vliegen: meestal kun je door middel van het omdraaien van verbindingen in de zender de looprichting van de servo wijzigen, een V-mixer voor deltavliegtuigen is in te bouwen etc. De flexibiliteit om dit soort zaken te wijzigen betekend vaak in de electronica van de besturing wijzigingen aanbrengen om de gewenste instelling te krijgen.

Computerbesturingen zijn uitgerust met een microcontroller, deze biedt de mogelijkheid om de besturing te programmeren en functies te koppelen etc. Hiervoor hoef je niet in de zender electronica wijzigingen aan te brengen. Eenvoudige computerzenders zijn niet veel duurder dan de basiszenders.
Op de vereniging wordt gevlogen met radiobesturingen van Robbe/Futaba, Graupner, Spectrum en Multiplex.   Er zijn diverse uitvoeringen van bovengenoemde merken in gebruik. De vliegers en instructeurs willen je graag uitleggen wat de verschillen zijn en waarom zij voor het type hebben gekozen waarmee zij vliegen.
Indien je al een besturing hebt of wilt kopen, informeer dan even op de club wat voor zender je wilt aanschaffen of op welke frequentie je de zender hebt staan.

Ontvanger

De ontvanger is een klein doosje in het vliegtuig. Deze heeft een aantal kanalen. Kanalen zijn uitgangen voor servo’s of andere toepassingen. Een ontvanger kan variëren van een 4 tot een 8 kanalen.

besturing4 besturing3

 

 

 

 

 

 

Motorvliegen

Op de modelvliegclub wordt gevlogen met hoofdzakelijk motorvliegtuigen variërend van starterkist, schaalkist tot full-aerobatic kist.

Starterkist Starterkisten zijn vliegtuigen waarmee de starter mee kan leren vliegen. Deze hebben optimale vliegeigenschappen om de basisfiguren mee te trainen voor het KNVvl vliegbrevet. Er zijn verschillende trainingskisten in de omloop een van de bekendste is de Robbe Charter zonder rolroerbesturing. Vele vliegtuigen zijn uitgerust met een 7,5 cc 2tact motor. Het is aan te raden om een starterkist uit te rusten met een 4tact motor. Deze motoren lopen zeer betrouwbaar en hebben aanzienlijk minder aandacht nodig om goed te lopen hetgeen ten goede komt om je als beginner beter te kunnen concentreren op het vliegen. Ook het geluid is een stuk minder.

rcmotor1 rcmotor2

 

 

 

 

 

Schaalkist In de modelvliegclub zijn verschillende schaalkisten aanwezig. Deze modelvliegtuigen zijn gebouwd met als doel om het vliegtuig op schaal pressies na te maken zoals bestaand. Er wordt bij de bouw vooral op de details gelet. Met recht mag worden gezegd dat aan schaalkisten veel bouwuren zitten verbonden. Tijdens het vliegen is het belangrijk om zo realistisch mogelijk te vliegen. Van deze vliegtuigen wordt veel van het vliegbeeld genoten.

Aerobatickist Als men beter wil leren vliegen en men meer ervaring wil opdoen, is het aan te raden om een aerobatickist aan te schaffen. Er is veel diversiteit in aerobatickisten. Als men al verschillende kunstvlucht figuren kan uitvoeren is het vliegtuig al geschikt voor een aerobaticprogramma. Deze kisten kunnen groot, klein of met veel motorvermogen uitgerust zijn maar dat maakt in principe niet uit. Als men voldoende ervaring heeft kan men mee doen met speciale voor modelvliegtuigen bestemde wedstrijden(F3A-X).

 Zweefvliegen

Een zwevers is een licht soort modelvliegtuig. Ook qua afmetingen zijn deze kisten erg verschillend. Het gewicht varieert van een 10 tal grammen tot 3 a 4 kg.  Zweefvliegtuigen kunnen we in een aantal categorieën verdelen.

DLG’s

DLG’s zijn kleine werpzwevers. Deze worden ook in veel verschillende maten gebouwd. Tevens zijn deze kistjes erg licht. Deze bestaan uit lichte materialen zoals: koolstof. Verschillende soorten piepschuim en balsahout.  De Elektronica die er in verwerk wordt is erg klein van omvang. Dat moet ook gezien de omvang van de rompen van deze vliegtuigen.  Met deze klasse zwevers worden ook wedstrijden gehouden.

rczweef1 rczweef2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Motorzwevers

Dit is de meest gevlogen categorie zwevers op onze vereniging. Bij deze kisten is de motor verwerkt in de romp. Deze hebben over het algemeen een klappropeller. Dat wil zeggen dat de propeller langs de romp opvouwt als de motor is uitgeschakeld. Hierdoor  wordt de weerstand verminderd.  Het voordeel van deze kisten is dat ze moeiteloos op hoogte kunnen worden gebracht om vervolgens de motor uit te schakelen en te gaan zweven. Dit is vooral in Nederland zonder hellingen en ideale optie. Het is een zeer ontspannen manier om zo de elementen te gebruiken om te blijven vliegen.

Schaalzwevers

In deze categorie worden zwevers zo getrouw nagemaakt al bij bestaande zweefvliegtuigen.  Detailwerk is hierbij een must.  Het is zeer bevredigend om na vele uren bouwen om te kunnen zweven met een schaalkist en te genieten van het vliegbeeld.

Hellingzweven

Voor hellingzweven gebruik je de stijgwinden die ontstaan om en nabij de hellingen. In Nederland zijn er niet veel geschikte locaties om dat uit te voeren maar in Duitsland is er een ruime mogelijkheid om dit soort zweven uit te voeren. Hierbij kan men alle soorten  zwevers gebruiken. In dit geval gebruik je niet de thermiek maar de stijgwinden.

Bouw

Voor de bouw van een zweefkist is niet veel ervaring vereist. Naarmate je meer schaal wilt gaan vliegen is enige ervaring wel belangrijk. Het is verstandig om als beginner met een wat trage zwever te beginnen.  Dit zijn vaak eenvoudige zwevers met een spanwijdte van 2 meter. Deze modellen zijn eenvoudig van constructie. Vaak zijn deze zwevers uitgerust met een glasvezel romp wat licht en stevig is. De vleugels zijn van balsahout gemaakt. De vleugel is over het algemeen beplakt met een polyesterfolie, bijvoorbeeld oracover, die met een strijkijzer wordt aangebracht op de vleugels van het vliegtuig.

 RC parkflyers

Have Fun

Parkflyers zijn lichte modelvliegtuigen en over het algemeen hebben deze een klein diameter en zijn gemaakt van piepschuim. Met deze vliegtuigen kan de vlieger erg veel schik van hebben. Het zijn vliegtuigen die  gemakkelijk te maken zijn en deze  kan door de beginnen na enige tijd gevlogen worden.  Vliegtuigen voor de fun

rcpark2 rcpark
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Delta’s

Delta’s zijn de vliegende vleugels onder de modelvliegtuigen. Delta’s zijn in alle maten te bouwen. Over het algemeen worden delta’s van piepschuim gemaakt. Men bouwt er een motor, servo’s  en een ontvanger op en vliegen maar. Het geeft enorm veel plezier.

Chockflyers

Deze vliegtuigen zijn van depron gemaakt en zijn daardoor erg licht. Bij het bouwen wordt vooral de nadruk gelegd op het licht bouwen. Het is een zeer wendbaar kistje en daarom een vliegtuigje waardoor de vlieger goed zijn  vliegtuig leert beheersen. Deze vliegtuigen zijn zeer geschikt voor kunstvliegen en daarom worden met deze vliegtuigen wedstrijden kunstvliegen gehouden.

Parkflyers zijn er in vele diverse vormen en maten, daarom  wordt er met veel plezier mee gevlogen en worden deze vliegtuigen vaak naast het prof-vliegen gevlogen.